Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Z bláta do záře tisíců světel

Z bláta do záře tisíců světel

Město lásky, módy, umění a gastronomie. Francouzská metropole, která se původně začala utvářet na nevábném bažinatém místě, dnes okouzluje, inspiruje a září na všechny světové strany. Dokáže být sama sebou, ale zároveň v sobě umí soustředit celý svět. Paříž je jako femme fatale. Stačí jen podlehnout jejímu šarmu a dobrodružství se může začít!

Z pohádky do pohádky
Třebaže jsou Francouzi hrdým národem a svou kulturu i kuchyni staví nad jiné, ani oni se nedokázali zcela ubránit americkému vlivu. Před 30 lety se jen pár kilometrů od Paříže otevřely brány prvního evropského Disneylandu, který nabízí hned dva velké areály s nepřeberným množstvím atrakcí. Pakliže chtějí výletníci zachovat věrnost tuzemským kresleným hrdinům, tak se musí vydat za Asterixem a Obelixem do Parc Astérix, který se rovněž nachází kousek od metropole.
https://www.disneylandparis.com/, https://www.parcasterix.fr

Liberté, égalité, fraternité!
14. července bývá ve francouzském kalendáři vyznačen velkým tučným písmem. Den, kdy byla dobyta Bastila, se nesmazatelně vepsal do historie, a proto si ho Francouzi každoročně připomínají jako Fête nationale français. Oslavy začínají již v předvečer tohoto svátku, kdy se pořádají hasičské či lidové bály (Les bals des pompiers). V den D se pak v dopoledních hodinách koná na Champs­‑Élysées jedna z největších vojenských přehlídek na světě a po skončení oficiálního průvodu se Pařížané následně přemisťují na další veřejná místa s koncerty či tančírnami. Před půlnocí je pak tradicí sejít se u Eiffelovy věže, kde se veškeré slavnosti završí hřmotným zpěvem Marseillaisy a nebe pročísne olsnivý ohňostroj.

Operní Versailles
Podle legend se právě tato budova a její tajemná zákoutí stala dějištěm Fantoma opery. Opéra Garnier, jež se pyšní titulem největší divadlo na světě, ale láká k návštěvě i dalšími přednostmi. Jsou jimi pompézně dekorované interiéry, které si nezavdají s těmi ve Versailles. Ty jsou také veřejnosti zpřístupněný k prohlídce každý den do 17 hodin. Večerní čas už je posléze vyhrazen divákům baletních a klasických operních představení.
https://www.operadeparis.fr

Skandální kankán
Kde jinde mohl vzniknout výstřední tanec s přednožením než na úpatí Montmartru. Jeho domovskou scénou se stal vyhlášený kabaret Moulin Rouge, jehož sláva a ani lesk dodnes neopadly. Od té doby se však mnohé změnilo. Snížila se věková hranice návštěvníků na 6 let a chudé tančící dívky nahradilo na 60 profesionálních tanečnic tzv. Doriss Girls, které večer co večer vystřídají na 1000 kostýmů v show nazvané Feérie.
http://www.moulinrouge.fr

Jde se k Maximovi!
Umění žít mají Francouzi zkrátka v malíčku, a proto bývala další nezbytnou zastávkou pro vyhození si z kopýtka restaurace u Maxima. Slavný podnik Maxim’s s krásným secesním interiérem dnes rozmazluje chuťové pohárky svých hostů v čase oběda a posléze ve večerních hodinách. Nad restaurací se navíc nachází třípatrové soukromé muzeum módního návrháře Pierre Cardina Musée Art Nouveau – Maxim’s, jehož sbírka čítá na 750 secesních předmětů.
https://maxims­‑de­‑paris.com/

Tereza Blažková, foto © Présidence de la République; Wikimedia Commons

Armádní akrobatická letka tvoří francouzskou vlajku Velké foyer připomíná Zrcadlový sál ve Versailles Nenápadný exteriér ukrývá bohatě zdobený interiér paris.jpeg
Doporučujeme

Loading...